> labyrint

Labyrint

 
 

De Doopsgezinde Gemeente Holwerd Blija Ternaard heeft op 20 september 2015 haar nieuw aangelegde labyrint officieel geopend. De openingshandeling bestond uit het neerleggen van enkele stenen als symbool voor de gemeente, het dorp en de passanten. Het labyrint bevindt zich in de tuin achter de Vermaning aan de Stasjonswei 3 te Holwerd en is gerealiseerd in het kader van 450 jaar Menisten in Holwerd en omgeving.

Het is meer dan 450 jaar geleden dat ruim 230 volwassenen in Holwerd en omstreken zich lieten wederdopen en zich aansloten bij de beweging van Menno Simons. Dat moment wordt beschouwd als de start van de Doopsgezinde Gemeente Holwerd Blija Ternaard. Dit heugelijke feit is op diverse manieren herdacht. En als dank daarvoor heeft de gemeente besloten iets blijvends na te laten voor de volgende generaties. 

Er is gekozen voor een labyrint. Voor zoekers in geloof en inspiratie, voor gemeenteleden en bewoners van het dorp en omstreken, voor toevallige passanten, lopend of op de fiets. Kortom voor alle mensen die stilte zoeken. Dat kan in de tuin achter de Vermaning.

Hoewel de omliggende tuin nog niet helemaal is aangekleed, kan het labyrint al worden gelopen. Op de startzaterdag van Tsjerkepaad op 4 juli werd het labyrint opengesteld. De officiële opening heeft plaatsgevonden op zondag 20 september 2015.

Een labyrint is een grafisch figuur, opgebouwd volgens een bepaalde regel. In Holwerd is gekozen een zogenaamd traditioneel labyrint. Het is een pad dat leidt tot het doel van de  loper. Het is een doorlopend pad, je hoeft geen richting te kiezen zoals in een doolhof. Het labyrint is een symbool voor onze eigen levensweg, een manier om te zoeken naar onze eigen spirituele kern. Het is een pad van bezinning.

Er is gekozen voor natuurlijke materialen. De paden zijn gemaakt van schelpen, waarmee een relatie wordt gelegd met de nabijgelegen Waddenzee. De paden zijn aan weerszijden voorzien van natuursteenkeien. Om het labyrint is een beukenhaag aangebracht. De tuin zal in de nabije toekomst verder worden ingericht.

De openingshandeling gebeurde in stilte en met gezang. Drie stenen als symbool voor gemeente, dorp en passanten werden neergelegd. De gemeente stond als een kring om het labyrint.

Het labyrint is vrij toegankelijk. De bezoekers wordt gevraagd de stilte en de omgeving te respecteren en het labyrint en de tuin in alle rust te betreden en te verlaten.   

 
Meer informatie   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Holwerd-Blija-Ternaard
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2022 Doopsgezind.nl